Sååkar

Sorkar (Arvicolinae) är en underfamilj till familjen Cricetidae i ordningen gnagare. I underfamiljen finns cirka 150 arter.
Det finns flera olika sorters sorkar, exempelvis ängssorkar och åkersorkar. Sorkarna varierar betydligt i storlek; de flesta arter som förekommer i Sverige är mindre än fjällämmeln som blir 16 cm lång och väger upp till 130 g; vattensorken kan bli 23 cm lång och väga över 300 g, medan bisam kan bli 40 cm lång och väga 2 kg. Sorkarna är vanligtvis grå till bruna till färgen med mörkbruna ögon.
Källa: Wikipedia


Källa: http://content.expressen.se/blog/80/54/80/hockeyfamiljen/images/sork.jpg

För du ska få pris ifrån Alfred Nobel

Idag kändes min hjärna halvt efter. Men nu, efter att jag har ätit lite stuvade makaroner och falukorv hos Sändy så har jag i alla fall vaknat till lite.

Håller på med infosöksuppgift! Igen... Men idag har vi faktiskt kommit en liten bit på väg. Det kan man ju vara nöjd med... Men känns ändå som attt måndag är lite väl avlägset än så länge.

Här blir det en kväll med Nobelfesten. Jag sitter här och tittar på utdelningen, och sen blir det mer klänningar och tråkiga och förhoppningsvis roliga tal och kanske blir det till att läsa lite nobelbloggar undertiden. Samtidigt som Sändy är och körar i Göteborg. Skönt att man kan låna tv-apparater med fler kanaler än fyran och sexan...

Och tänk så praktiskt att det finns en pizzeria i samma hus om jag skulle bli hungrig framåt kvällen...

____


Bävrar (Castoridae) är en amfibisk
däggdjursfamilj i ordningen gnagare som blott innehåller ett enda släkte, Castor. Bävrar bygger fördämningar och blir i genomsnitt cirka 15 år gamla. Ordet kommer ytterst från ett urindoeuropeiskt *bhebhru- som betyder något i stil med "brunt djur";[1][2]

Bävrar kan nå en längd upp till 75 cm (europeisk bäver) respektive 100 cm (amerikansk bäver) utan svans och en vikt på cirka 20 till 30 kilogram.[3][4] Pälsen är brun och mycket tät. På en kvadratcentimeter hud finns omkring 23 000 hår. Människans hud har bara 600 hår per kvadratcentimeter. Pälsen skyddar djuret mot underkylning och bävrarna rensar den fortlöpande och smörjer in den med ett flottigt ämne, bävergäll. Med sina spolformiga kroppar, med svansen som liknar en fena och med simhud mellan fingrarna är bävrarna perfekt anpassade till livet i vattnet.[4] När bävrar dyker stänger de näsan och öronen. De klarar sig under vattnet utan att andas i upp till 20 minuter.
Källa: Wikipedia

Myggan

Myggor (Nematocera) är en underordning i ordningen tvåvingar av insekterna. Myggor kan även kallas moskiter.

Det finns cirka 33 000 arter av myggor. Dessa insekter är kända för att suga blod från andra djur. För att lokalisera djur att suga blod från kan myggor känna av koldioxid i luften med håren på sina antenner. Ju mindre djur myggan letar efter, desto fler hår har dess antenner.

Endast honmyggorna biter och dricker blod, medan hanmyggorna lever på växtsafter. Honmyggorna behöver blodet för att kunna lägga ägg. Äggen läggs på vattenytan. Stickmyggornas larver lever i vatten och livnär sig på små vattenlevande organismer. Larverna är röda och utgör föda för många fiskar.
Källa: Wikipedia


Källa: http://www.kvp.se/polopoly_fs/1.800916!slot100slotWide75ArticleFull/3447786819.jpg


Varsågod, Mamma!


But I'm a million different people

Denna morgon kantas av bitterhet. Är det månne Den bittre bibliotekarien som har smittats?

Ikväll är det till exempel julbord för anställda inom IOGT-NTO-Rörelsen, en begivenhet som jag deltagit i med liv och lust de senaste tre åren. Har hört ryktas att tidigare år har även tjänstlediga bjudits in, men inte i år alltså. Jag saknar konsulentsamlingarna, det var nästan det bästa med jobbandet. Men jag skall försöka komma över min bitterhet här och önska mina vänner och kollegor en trevlig kväll!

Även bitterhet för att jag fick mail om att biljetterna till nästa års uppsättning av Jesus Christ Superstar i Västerås Domkyrka släpps på måndag. Även där deltog jag förra gången, något av det roligaste jag gjort av alla år jag sjungit i kör. Men, det går nog inte att få ihop det rent praktiskt med att vara med i nästa uppsättning också... Så jag får åka dit och sitta i publiken och irritera omgivningen med att sjunga med i alla sånger. Yay!

Och så har vi informationssökningsuppgiften att ta tag i. Lika bra att börja.

Dagens djur får nog komma lite senare, när jag funderat ut vilket jag skall ta.

Folk, fall nu neder

Har en lätt ångest över informationssökningsuppgiften som ska in på måndag. Men den tar vi tag i de två kommande föreläsningsfria dagarna, så ska den säkert va klar sen (jovisst...)

Idag har jag bakat kladdkaka med
Dewey, Bellell och Sändy efter lektionen. Det var trevligt och gott.

Såg Perfume: the Story of a Murderer med flickorna i Åsbokollektivet idag. Bra film, vackert filmad och lite lagom hemsk emellanåt.

Imorrn blir det nog julstök om vi hittar orken i decembermörkret. Knäck och kola och lite sånt står i så fall på programmet. Mys!

Har inte en enda julsak uppe här, det är lite illa. Får julpynta mitt (eller hur det nu är) rum i Reftele.

___

Majsormen (Pantherophis guttatus, förr Elaphe guttata) är en art i släktet råttsnokar. En fullvuxen majsorm kan bli uppåt 180 cm, men i fångenskap (terrarium) blir de sällan över 150 cm. Oftast 80-120 cm. En nyfödd juvenil är mellan 20 till 30 cm lång när den föds och är lika tjock som en blyertspenna. Majsormar, liksom de flesta råttsnokar, äter mestadels gnagare, men de är duktiga klättrare och kan komplettera sin föda med mindre fåglar och ägg. Eftersom nyfödda möss är svåra att hitta i naturen, äter många majsormjuveniler små ödlor som första måltid, oftast grön anolis. Majsormen kan ha otroligt många olika vackra färger.
Källa: Wikipedia


Nights of light

Idag har jag varit på föreläsning med föregångaren till mitt kommande jobb, riksbibliotekarien. Chef över Kungliga Biblioteket.

Och så gratulerar vi Systra mi, som tog körkort idag! Om en vecka är det fem år sen jag var lika lycklig. Sjukt vad tiden går.

Någon kanske undrar över djuren jag presenterat. Det är hyllningar till mina klasskamrater, Dewey och Bellell. Framför allt den sistnämnda.

Saker och ting rullar på, jag går i skolan och scoutar och åker runt. I helgen var jag i Oslo hos Malin och hälsade på. Vi turistade och gick på Backstreet Boys! Grymt! De spelade sina gamla hits, och jag kände mig som en tonåring igen. De dansade synkad pojkbandsdans, lovely!

Jag måste också styra upp det här med min telefon, som gick sönder i fredags. Den fick för sig att radera alla mina sms, och så hittar den inte nät. Mycket bittert.

Nu till helgen blir det Jul på Liseberg! Och så blir det utgång, och födelsedagsfika i Skene ska vi nog hinna med också.

_____

Koalan (Phascolarctos cinereus) är ett australiensiskt trädlevande pungdjur och den enda resenta (nu levande) arten i familjen Phascolarctidae samt i släktet Phascolarctos. Den har tidigare kallats pungbjörn och koalabjörn vilket är missvisande eftersom den saknar släktskap med björnar.

Benämningen koala kommer från ursprungsbefolkningens språk, och betyder "den som sällan dricker". [2]
Källa: Wikipedia


Bild:http://jazzdad.files.wordpress.com/2009/11/koala.jpg


Häst

Tamhästen (Equus caballus) är en domesticerad art av släktet hästar (Equus). Arten domesticerades för cirka 10 000 år sedan, och har sedan dess använts som dragdjur eller riddjur, men även som föda och för att producera mjölk eller djurhudar. Man avlade under denna tid långsamt fram fler skiftande typer i färg och kroppskonstitution, vilka utvecklades till dagens hästraser.

Idag är hästen fortfarande vida använd som arbetsdjur, till nöje och fritid och inom sporten.

 

Källa: Wikipedia